Kunskap

Augmented Reality (AR) – vad är det?

i det här inlägget

Lär dig vad AR, augmented reality, är och vad det finns för användningsområden.

Nyfiken? Läs vidare.

Viktigaste insikterna

AR kombinerar den riktiga och den digitala världen.

AR har en transformerande effekt i allt från klassrum till arbetsplatser.

Teknologin blir allt mer användarvänlig och en del av vår moderna vardag.

AR jämfört med VR

AR blandar den verkliga världen med digitala element som bilder eller ljud. Till skillnad från Virtual Reality (VR), som är helt digital, adderar AR digitala inslag till din verkliga omgivning.

AR:s roll i immersiv teknologi

AR är en del av immersiv teknologi som också inkluderar Mixed Reality (MR) och Extended Reality (XR). Vad är då immersiv teknologi? Man brukar säga att immersiv teknologi är teknik som är fängslande och ger en omslutande upplevelse.

  • MR: Kombinerar AR och VR, så du kan interagera med både digitala och verkliga objekt i realtid.
  • XR: Omfattar alla former av verklighetsförstärkande teknik, inklusive AR, VR och MR.

Komponenter i AR

En AR-upplevelse bygger på displayenheter, sensorer och bearbetningsenheter.

Displayenheter

Det kan vara allt från smartphones och surfplattor till specialiserade AR-glasögon.

Smartphones/Surfplattor: Vanliga och utrustade för grundläggande AR.
AR-glasögon: Överlägger digitalt innehåll på den verkliga världen.

Sensorer och spårningssystem

Dessa system samlar in och analyserar data för att positionera digitalt innehåll sömlöst i den verkliga världen.

  • Kamera: För videoinspelning och objektigenkänning.
  • Accelerometer: Övervakar rörelse och orientering.
  • GPS: Lägger till platsdata för geografiska AR-upplevelser.

Bearbetningsenheter i AR

Detta inkluderar processorn, minnet och andra komponenter som hanterar sensorinformation, skapar virtuella element och fokuserar dem med den verkliga världen.

AR-plattformar och användningsområden

De mest vanliga AR-plattformarna idag är mobil- eller surfplattebaserade, headset-baserade och branschspecifika applikationer.

Mobil och surfplatta-baserade

Tack vare inbyggd teknik och appar som Pokémon Go och Snapchat har AR blivit populärt.

  • Shopping: AR hjälper kunder att virtuellt prova kläder eller se hur möbler skulle se ut hemma.

Headset-baserade

Branschspecifika användningar

AR har hittat användning i olika sektorer:

  • Sport: Fans kan få tillgång till realtidsstatistik under live-spel.
  • Hälso- och sjukvård: Kirurger får realtidsdata, vilket förbättrar precision och patientvård.

Framstående system för augmented reality

Google Glass

2013 lanserades Google Glass en tidig AR-glasögonmodell som visade digital information direkt i ditt synfält. Inledningsvis möttes den av blandade recensioner, men har utvecklats sedan dess. Den nuvarande versionen, Google Glass Enterprise Edition 2, riktar sig till affärs- och industrisektorer och förbättrar produktiviteten med realtidsdata.

Apple AR

Microsoft HoloLens

Microsofts HoloLens lanserades 2016 och blandar verklig och datorgenererad bild för en häftig upplevelse. Den används inom områden som hälsovård och teknik och möjliggör interaktion via röst och gester. HoloLens 2, den senaste versionen, erbjuder förbättrad komfort, bättre grafik och avancerad gestigenkänning, utvecklat i samarbete med företag som Dell och HP.

AR:s påverkan på samhället

Utbildning och AR

AR håller på att omdefiniera utbildning genom att göra inlärning mer engagerande och minnesvärd. Genom att lägga till digitala lager som 3D-modeller i verkliga miljöer kan lärare hjälpa elever att bättre förstå komplexa idéer, från molekylära strukturer till historia.

AR tar även inlärning bortom klassrummet och förbättrar distansutbildning. Det kan göra online-lektioner interaktiva och till och med erbjuda virtuell handledning. En nyckelfunktion särskilt värdefull under händelser som globala pandemier.

Hälsovård och AR

AR gör stora framsteg inom hälsovård och hjälper både yrkesverksamma och patienter. Kirurger kan använda AR för detaljerade, realtidsbilder under operationer, vilket minimerar risker och komplikationer.

Det är också ett kraftfullt verktyg för medicinsk utbildning. AR-simulationer erbjuder en säker men ändå realistisk plattform för hälsovårdsproffs att öva komplexa förfaranden, vilket förbättrar utbildning och färdigheter utan att äventyra patienter.

Marknadsföring och detaljhandel med AR

AR omformar marknadsföring och detaljhandel genom att erbjuda kunderna interaktiva och uppslukande shoppingupplevelser. Shoppare kan nu virtuellt prova kläder eller se hur möbler passar i deras hem. Denna teknologi kan också göra marknadsföringskampanjer mer engagerande och personliga, vilket effektivt fångar kundens uppmärksamhet.

Till exempel drev Pokémon Go framgångsrikt kunder till lokala butiker genom platsbaserade kampanjer, vilket bevisar AR:s förmåga att öka varumärkesmedvetenhet och engagemang.

Tillverkning och AR

Förstärkt verklighet (AR) håller på att omvandla tillverkning genom att göra processer som montering och underhåll mer effektiva. Arbetare kan använda AR-glasögon eller mobila enheter för omedelbar tillgång till viktig data som 3D-modeller eller steg-för-steg-guider, vilket minskar misstag och ökar produktiviteten.

Dessutom möjliggör AR realtidsövervakning av utrustning, vilket hjälper till med förebyggande underhåll och minimerar kostsamma driftsstopp. Dess fördelar gör AR till ett nyckelverktyg i dagens industriella landskap, vilket förenklar uppgifter och sparar tid och resurser.

Utmaningar och framtid för AR

AR är revolutionerande men står inför några hinder. Ett problem är behovet av högpresterande processorer. Säkerhet är en annan fråga, eftersom AR-appar blir vanligare måste utvecklare också tänka på risker som distraktion och integritetsintrång.

AR har även stor potential inom turism och arkeologi. Det kan berika turistupplevelser genom att guida dem till sevärdheter och dela fakta. På lång sikt kan AR omforma hur vi interagerar med världen.

Plingot

Vi är ett team av utvecklare med lång och bred erfarenhet. Komplicerade problem är det som får upp oss på morgonen - vi brinner för utmaningen och är inte rädda för att konstant höja ribban.

Gasell
Logotype Inverse 4

Plingot AB ©

Designad av SALTY Communication